Berichten

Datum 2020-12-03
Type Nieuws
Auteur Ron Beijaard00158_1986.1_blariaco_boek.jpg

In het kort

Nu verkrijgbaar bij Bruna, Primera, Jumbo Benders en Koops.
Aanvragen kan ook via onze webwinkel

Na 150 jaar verschijnt weer een historisch en wetenschappelijk gefundeerd overzicht van de geschiedenis van het aloude Blerick. Het boek vertelt het verhaal van de inwoners van Blerick vanaf de prehistorie tot 1815, het jaar waarin Blerick deel ging uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Aan de orde komen de ontwikkeling van het landschap, staatkundige verhoudingen, oorlogvoering en religie, maar het gaat vooral over de mensen die er woonden en werkten in hun kleine plattelandsgemeenschap. De plaats die Blerick, Hout-Blerick en De Boekend innamen in het Land van Kessel krijgt extra aandacht.

→ Lees verder...

Datum 2020-08-18
Type Nieuws
Auteur Will JanssenIn het kort

Een beschrijving van de tocht, die de familie Engels maakte bij de evacuatie uit Blerick.

→ Lees verder...

Datum 2020-08-16
Type Nieuws
Auteur Will JanssenIn het kort

't Doevemendje.
 

→ Lees verder...

Datum 2020-05-30
Type Nieuws
Auteur Jan Titulaer

In het kort

De Heemkundevereniging Blariacum komt met een uniek kwartierstatenboek. Door de Corona is er helaas geen boekpresentatie, maar vanaf nu kan het eindelijk besteld worden.

Onder leiding van onze genealoog Chrit Klerken zijn 75 kwartierstaten van (overleden) Blerickse personen opgesteld tot in de zesde generatie terug in de tijd. Dat betekent dat zo’n 4000 personen in het onderzoek zijn opgenomen, allemaal directe voorouders in mannelijke én vrouwelijke lijn. Er is een dusdanige keuze gemaakt dat de meeste bekende familienamen erin voorkomen. De opgenomen namenindex maakt dit boek echt uniek en geeft geïnteresseerden de mogelijkheid hum stamboom te linken aan de eerder verschenen gezinsklapper 1575-1819. Geweldig om eens in dit boek uit te pluizen 'wie-ut-noow-ech-zoot' en hoe Blerickse families met elkaar vervlochten zijn. Het is een prachtig boekwerk geworden op A4-formaat met harde kaft. De inhoud is 107 pagina’s en uitgevoerd met leeslint.

Het boek is vanaf nu te bestellen via de webwinkel. Na betaling van 17,50 euro wordt het in de gemeente Venlo thuisbezorgd. Wil je het thuis gestuurd hebben, komen daar 6 euro portokosten bij. En eigen leden krijgen korting!

Datum 2020-01-18
Type Nieuws
Auteur Maikel van Vugt00154_img_5789.jpg

In het kort

In het Fort Museum is vanaf 1 februari een expositie te bewonderen van vastelaoves-memorabilia uit Blerick, Hout-Blerick en de Boekend en zal hier de hele maand februari te aanschouwen zijn. De expositie wordt georganiseerd door de Heemkundekring Blariacum die hiermee ook dit deel van de cultuurhistorie van Blerick, Hout-Blerick en de Boekend onder de aandacht wilt brengen. Het betreft hier een greep uit de collectie van Maikel van Vugt.
 
 

→ Lees verder...

Datum 2019-10-09
Type Nieuws
Auteur Jan Titulaer

In het kort

Zondag 3 december 1944 werd Blerick bevrijd van de Duitsers, maar de Maas zou nog drie maanden als frontlinie standhouden. De Heemkundekring Blariacum moest hier wel aandacht aan schenken, Marijke en Jan Titulaer hebben een paperback samengesteld. Woensdag 6 november is om 19:30 uur de boekpresentatie in het Informatiecentrum Ons Fort, Garnizoenweg 23 in Blerick. In een korte lezing wordt het waarom, het ontstaan en de inhoud van het boek toegelicht. Vervolgens worden de eerste exemplaren uitgereikt aan degene die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming. Aansluitend is het boek te koop voor 10 euro in het Informatiecentrum. Vanaf donderdag 7 november ligt het bij BRUNA, Kloosterstraat in Blerick.

→ Lees verder...

Datum 2019-06-28
Type Lokaal
Auteur Ron Beijaard00149_19_._helderheid_.jpg

In het kort

De oudste buurtvereniging van Blerick is “Blercke”, die in 1898 is opgericht aan de Baarlosestraat.

Groot feest was het in de buurt als een echtpaar een Gouden Bruiloft vierde. Er werd een comité opgericht, de straat versierd en men trok in processie met bruidjes naar de kerk. Dit gebeurde ook bij een neomist als de Eerste Mis door een jonge priester werd opgedragen.

→ Lees verder...

Datum 2019-06-18
Type Nieuws
Auteur Ron Beijaard


Klik op de afbeelding om deze op volledig scherm te zien.

Datum 2019-05-20
Type Nieuws
Auteur Ron Beijaard


Klik op de afbeelding om deze op volledig scherm te zien.

Datum 2019-04-29
Type Nieuws
Auteur Ron BeijaardIn het kort

Presentatie voor de Seniorenvereniging Boekend op dinsdag 16 april 2019 in Boostenhof in de Boekend, door Chrit Klerken m.m.v. Jos Feller. Aan de hand van 60 oude en soms zeer oude foto's werd een wandeling gemaakt door de Boekend van vroeger. 

→ Lees verder...

  • vereniging/documentatie/berichten/start.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/04/02 20:56
  • (Externe bewerking)